Haber

Muharrem Ayında Aşure Talebi Artıyor

Muharrem ayının vazgeçilmez tatlılarından biri olan “Aşure” için, bugünlerde kuruyemişçilerde yoğunluk yaşanıyor.

Muharrem ayına girilmesiyle birlikte aşure hazırlıkları başladı. Geleneksel tatlılardan biri olan aşurenin içine ve süslemesinde konulan aşurelik malzemelere talep arttı. Aşureye lezzetini veren kuru gıda ve bakliyatlar arasında ise en yoğun talep gören ürünler pirinç, bulgur ve nohut olarak sıralandı. Aşurenin olmazsa olmazlarından kuru üzüm ve kuru incir gibi kurutulmuş meyveler de vatandaşlar tarafından en çok talep gören ürünler arasında yer aldı. Aşurenin lezzetine lezzet katan ve süsleme için eklenen kuru yemişlerde ise zirvedeki fındığı ceviz, badem ve susam takip ediyor. Aşure hazırlıklarına başlayan vatandaşlar da, bereketi ve bolluğu temsil eden aşurenin aynı zamanda şifa deposu olduğunu kaydetti.

“Güzel Aşure nasıl yapılır?”

Güzel aşure yapımında malzemelerin çok olmasının ve pişirilme süresinin çok önemli olduğunu vurgulayan ustalar, “Aşurenin yapımı, fasulyesini, nohudunu ve buğdayını bir gece önceden ıslatıyoruz. Sabah erken saatlerde onları haşlamaya başlıyoruz. 1-1,5 saatte haşlanmaları sürüyor. Haşlama işleminden sonra hepsini bir araya alıp şekerini ilave ediyoruz. Daha sonra şekerle de 45 dakika kaynattıktan sonra diğer malzemelerimizi ilave ediyoruz. Malzemelerimiz görüldüğü gibi incir, ceviz, kayısı, badem, susam ve nar parçacıklarını katarak işlemimizi sonlandırıyoruz. Aşurenin sunuma hazır hale gelmesi için normal bir aşure 2,5 saatte hazır olur” dedi.

“Besleyici içeriği çok zengin, tok tutan, enerji veren, geleneksel, güzel bir tatlımızdır”

Aşurenin faydalarından bahseden gıda mühendisleri ise, “Aşure içerisinde bulunan buğday, bakliyat, kuruyemiş ve kuru meyveler içerdiği için tok tutan ve aynı zamanda enerji veren geleneksel bir tatlımızdır. Aşurenin içerisinde bulunan buğday ve bakliyatlar lif içeriği bakımından zengindir. Aşure sindirimi kolay bir tatlıdır. Aynı zamanda bakliyatlar nebati proteinlerce ve potasyum bakımından zengindir. Fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler ise B grubu vitaminleri, E vitamini, kalsiyum, demir, omega 3 ve antioksidanlar bakımından zengindir. Bu yüzden aşure besleyici içeriği çok zengin, tok tutan, enerji veren, geleneksel, güzel bir tatlımızdır” dediler. – ERZİNCAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Hırka-i Şerif Escort
Kandilli Escort
Merve Escort
Maden Escort
Tarabya Escort
Ortaçeşme Escort
Mustafa Kemal Paşa Escort
Teşvikiye Escort
Merve Escort
Haznedar Escort
Mimaroba Escort
Yayla Escort
Değirmenköy Escort
Esenceli Escort
Subaşı Escort
İsaköy Escort
Halide Edip Adıvar Escort
Mehmet Akif Escort
Sarıyer Escort
Sahilköy Escort
Çatalmeşe Escort
Cihangir Escort
Semizkumlar Escort
Velibaba Escort
Yeni Çamlıca Escort
Yaylalı Escort
Mimaroba Escort
Yenişehir Escort
Yazlık Escort
Cumhuriyet Escort
Karaburun Escort
Ağva Escort
Nenehatun Escort
Atikali Escort
Mevlana Escort
Mescit Escort
Dereseki Escort
Yukarı Escort
Barbaros Hayrettin Paşa Escort
Atatürk Escort
Kalyoncu Kulluğu Escort
Üniversite Escort
Yeni Escort
Sinanpaşa Escort